Hieperdepiep's Blog

Just another WordPress.com weblog

*Verjaardagen in het buitenland* september 30, 2009

In sommige culturen wordt de verjaardag niet of nauwelijks gevierd, terwijl op andere plaatsen in de wereld flink wordt uitgepakt voor familie, vrienden en buurtgenoten. Wij verzamelden voor u verjaardagstradities vanuit de hele wereld. Hoe viert men een verjaardag in…..

Egypte:

“SUGHANDO”: “De kinderfeestjes zijn echte eetpartijen. Er worden geen spelletjes of zo gedaan, maar er zijn wel wat optredens van lokale goochelaars en poppenkastspelers. De nadruk blijft toch altijd liggen bij het vele eten. Zo’n feestje duurt een hele dag en alle ouders blijven er dan ook bij om te eten. De cadeautjes worden door de jarige aangenomen, maar niet opengemaakt. Dat doet de jarige pas als hij weer thuis is.”

Crizzy vierde haar verjaardag op de egyptische manier. Dit is wat zij ervan vond: “Ik was wel jarig! Onze klas had het thema Egypte. We hebben een wedstrijd piramide bouwen gedaan met suikerklontjes, Egyptische taart gegeten, en egypte party en co gespeeld. Het was erg geslaagd! Natuurlijk hadden we ook last minute weer een mooie outfit bedacht!”

Suriname:

In Suriname is een verjaardag de aanleiding om een groot feest te houden, zeker voor mensen die al een jaartje ouder zijn. In principe worden gasten van tevoren uitgenodigd, maar omdat zo’n feest altijd buiten wordt gevierd en er meestal veel lawaai wordt gemaakt, feest binnen de kortste keren de halve buurt mee. De aanwezigheid van (live) muziek en de versterker zorgt er dan ook voor dat een verjaardagsfeest in Suriname niet makkelijk over het hoofd wordt gezien.

Natuurlijk ontbreekt ook de familie niet, van piepjong tot hoogbejaard.

Kenmerkend van een Surinaams verjaardagsfeest is niet alleen de enorme hoeveelheid gasten, maar ook de gigantische berg eten (pom bij de Creolen, souto bij de Javanen en roti bij de Hindoestanen) en drinken (rum-cola en parbo-bier voor de volwassenen, Fernandez fris voor de kinderen). Alles wordt door de jarige betaald. Het hoogtepunt van een verjaardagsfeest is het arriveren van de partybus of -bussen. Deze zijn speciaal ingericht om het feest al rondtoerend voort te zetten. Eten, drinken en muziek is ook nu weer in ruime mate aanwezig. De bus(sen) vol familie en genodigden rijden urenlang luid toeterend rond. Soms wordt gestopt om mensen op te pikken. Pas in de kleine uurtjes keert met weer terug op de plaats waar het feest was begonnen.

Surinaamse indianenstammen spreiden de viering van verjaardagen vaak over meerdere dagen. Sommige feesten duren wel een week! Hierbij vloeit de casiri (cassavebier met speekselenzymen) rijkelijk en worden er pannen vol ‘heet water’ (een soort vissoep) geserveerd.

Portugal: feliz aniversário

In Portugal wordt niemand uitgenodigd. De gasten verschijnen vanzelf op het verjaardagsfeest. De gasten krijgen koffie/thee of fris met taart. De jarige op zijn beurt krijgt cadeaus van de gasten. Het is niet gebruikelijk verlanglijsten te maken, de jarige heeft geen idee wat hij gaat krijgen. Iedereen blijft eten of men gaat gezamenlijk (op kosten van de jarige) naar een restaurant. Een voorstel om bij te dragen in de kosten wordt als belediging opgevat. Mensen die niet tot de ‘vaste kern’ rond de jarige horen, namen zelf eten mee. Dit varieert van kleine hapjes tot volledige pannen vol soep (bijvoorbeeld caldo verde, een soort koolsoep) of andere kost (zoals bacalhau, stokvis)

Latijns Amerika en Antillen:

In Latijns Amerika is het hoogtepunt van een kinderfeest het geblinddoekt stukslaan van de piñata (een pop of beest met snoepjes erin, opgehangen aan een tak van een boom of aan het plafond).

De rest van de wereld:

 • In Schotland bakt men verrassingen mee in de verjaardagstaart.

 • In China eten kinderen lange noodles om het lange leven van hun grootouders te vieren.

Bekijk de afbeelding op ware grootte

 • In het Australische plaatsje Freemantle is een elfenwinkel waar iedereen elfenkleren draagt. Hier kunnen kleine kinderen hun verjaardag vieren.

In Ierland is de verjaardag kind ondersteboven en “hobbelde” op de vloer voor geluk opgeheven.

The number of bumps given is the age of the child plus one for extra good luck. Het aantal gegeven hobbels is de leeftijd van het kind plus een extra geluk.

Being given the key to the house is still considered an important sign of coming of age in Ireland. Wordt gegeven de sleutel van het huis is nog steeds beschouwd als een belangrijk teken van de komst van leeftijd in Ierland. This takes place when someone turns the age of twenty-one. Dit gebeurt wanneer iemand draait de leeftijd van eenentwintig. The young man who was given the key to the house is said to be given permission to come and go as he pleases and to stay out as late he liked. De jonge man die werd gegeven de sleutel van het huis is naar verluidt toestemming gegeven om te komen en gaan wanneer hij wil en weg te blijven zo laat hij wilde.

 • Russische kinderen worden aan hun oren getrokken (evenveel keer als de leeftijd die ze bereiken). De bedoeling is dat ze daarvan groeien. Op een Russisch kinderfeestje blijven ook de ouders van de gasten erbij. Iedereen houdt een toespraak.

 • In India is het vieren van verjaardagen alleen weggelegd voor de mensen met geld. Cadeautjes worden op een speciale tafel gelegd en pas geopend als de gasten weg zijn. Maar meestal worden verjaardagen niet echt gevierd. Indiase immigranten in westerse landen maken over het algemeen gebruik van de lokale gewoonten. Bij bijna alle Indiase feesten hoort als vanzelfsprekend een ruime sortering aan festival voedsel zoals geroosterde Tandoori kip, speciaal gevulde jepati (ook roti) e.d.
 • Ook in Kroatië hoort men met het uitpakken van cadeautjes te wachten tot de visite weg is.
 • In Thailand worden individuele verjaardagen niet of nauwelijks gevierd. Cadeautjes (bloemen en wierook) zijn er alleen voor de goden in de tempel. Ook bedelmonniken kunnen rekenen op extra eten als iemand jarig is.
Advertenties
 

5 Responses to “*Verjaardagen in het buitenland*”

 1. dezeke Says:

  Zo een piñata maken lijkt me echt leuk om samen met de kleuters in de klas te doen. Zo vieren we tenminste eens een verjaardag op een originele manier!

 2. jananeke Says:

  22 februari is het mijn verjaardag 😉 Je mag zo’n pînata voorzien dan :-p Het lijkt me wel leuk.

  Groetjes Hanane

 3. ineke1989 Says:

  Rusland zo erg:o! Ze worden aan hun oren getrokken , evenveel als ze oud zijn ! Ik denk dat ik niet zou willen verjaren


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s